Jute Vloerkleed de gouden vezel

  • 6 min lezen

Jute staat wereldwijd bekend als de gouden vezel (golden fibre). 
Deze naam heeft de vezel te danken aan de prachtige gouden kleur
en zijdeachtige glans.

Jute is duurzaam en de milieu-impact van de productie van jute vezels is ontzettend laag in vergelijking met ander textiel.

De jute vezel is een lange, zachte, glanzende, plantaardige bastvezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen.

Het materiaal ontleent zich perfect om prachtige natuurlijke vloerkleden van te maken.

Jute-Vloerkleed-Rond-Naturel

Cochorus

Jute is de vezelachtige binnenste schors van een gigantisch tropische kruid, genaamd Cochorus, lid van de Linden familie en nauw verwant met hennep. Omdat het één van de goedkoopste natuurlijke vezels is en in geproduceerde hoeveelheid alleen achterblijft op katoen, wordt jute voor veel verschillende dingen gebruikt. 

Zo wordt het gebruikt als doek om balen ruw katoen in te wikkelen, om grove en stevige doek van te maken, maar ook voor stijlvolle interieur items zoals jute vloerkleden, jute manden of een gave jute poef!

Jute-vloerkleed-rond-240cm-naturel

De productie van jute

De planten worden gekweekt in Zuid-India en andere hete en vochtige gebieden van Azië. Na het oogsten van de jute planten worden de jute vezels onttrokken door middel van roten. Roten is het gebruik maken van vocht op planten om cellulaire weefsel rond vezelbundels op te lossen, zodat de vezel van de stengel kan worden gescheiden.

Het roten proces bestaat uit het bundelen van jute stelen en het onderdompelen in water. Water roten is al eeuwenoud, maar nog steeds de meest populaire techniek voor het onttrekken van fijne vezels. Na het roten proces begint het strippen van
de vezel. De niet-vezels worden afgeschraapt en vervolgens worden de vezels uit de jute steel gehaald. Na het strippen van de jute vezel worden de onttrokken jute stengels in de open lucht gedroogd, gewassen met water en opnieuw gedroogd op bamboestokken.

Productieproces

De overgebleven vezels worden verzacht door er met houten hamers op te slaan en vervolgens in de zon te laten drogen. Tenslotte worden ze gesponnen tot garen met een zijdeachtige glans en een verscheidenheid aan natuurlijke tinten. Dit maakt van jute één van de zachtste natuurlijke vezels die er is. Het gebruik van jute als een geo-textiel in plaats van synthetische materialen neemt over de hele wereld toe.

Duurzame en milieuvriendelijke jute kleden

Jute is waarschijnlijk de meest milieuvriendelijke vezel die je zult vinden. De vezel is CO2 neutraal en biologisch afbreekbaar. Vanaf het zaadje tot de verlopen vezel kan jute (meer dan eens) worden gerecycled. De productiecyclus is erg duurzaam en een vernieuwbare hulpbron, omdat het zeer eenvoudig is om het te laten groeien en “hergroeien” (planten worden gekweekt in 4 tot 6 maanden). Deze snelle cyclus betekent dat het zichzelf gemakkelijk kan aanvullen, zonder dat er meer bomen geplant moeten worden. Daarnaast heeft jute minder ruimte en energie nodig om te groeien in vergelijking met bomen.

Meer vloerkleden tips

Terug naar boven