Welke maat vloerkleed moet ik kiezen

  • 4 min lezen

Welke maat vloerkleed is geschikt voor mijn interieur?
Een aantal tips om je hierbij te helpen

Welk formaat vloerkleed is geschikt voor onder mijn bank, eettafel of zithoek ? Dit is een vraag waarmee erg veel mensen worstelen. Hoewel het bepalen van de geschikte grootte heel erg afhangt van persoonlijke smaak, zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee kunt houden.

Standaard formaat vloerkleden

Vloerkleden worden vaak aangeboden in standaardformaten. Dit is met een goede reden, want ze vormen dan al een match met de formaten van de andere meubels (voornamelijk tafels en stoelen). Vloerkleden met een gemiddeld formaat (vaak gebruikt in kleine en gemiddelde ruimtes) hebben de afmetingen 160 x 230 cm of 140 x 200 cm, deze worden ook nog wel eens formaat M genoemd.

Vloerkleden met een groot formaat (vaak gebruik in grotere ruimtes) hebben de afmetingen 200 x 290 cm of 200 x 300 cm, deze worden ook nog wel eens formaat L genoemd. 

Standaard formaat ronde vloerkleden

Ook de ronde vloerkleden zijn te verdelen in twee categorieën: klein/gemiddeld en groot. De ronde vloerkleden van 120 cm, 150 cm en 160 cm worden voornamelijk gebruikt om mee te stylen, bijvoorbeeld met een leuke kamerplant er op of in een dode hoek van de woonkamer. Onder de bank vinden we de grotere ronden kleden van 200 cm en 240 cm.

Een vloerkleed onder de bank of in de zithoek

Het is heel gebruikelijk om de voorpoten van de bank of stoel(en) op het vloerkleed te plaatsen. Hierdoor worden alle losse meubels in de ruimte door het vloerkleed “verankerd” en ontstaat er een sfeervol geheel. 

Door 15 cm bij de afmetingen van je bank op te tellen zorg je ervoor dat het vloerkleed ruim onder en naast je bank ligt. Dit betekent dat als je een tweezitsbank hebt je kan kiezen voor een (standaard afmeting) vloerkleed van 160×230 cm of 140 x 200 cm. En bij een driezitsbank zal een vloerkleed van 200 x 290 cm of rond vloerkleed van 240 cm beter matchen.

Indien je een niet al te grote ruimte moet inrichten kan je ervoor kiezen om de poten niet op het vloerkleed te plaatsen. Door juist wat ruimte tussen de bank en het vloerkleed te laten, oogt het geheel wat relaxter en minder volgepropt. 

Vloerkleed onder de eettafel.

Het meest gebruikelijk is om zowel de eettafel als de stoelen op het vloerkleed te plaatsen. Houd er bij het kiezen van het formaat vloerkleed rekening mee dat deze wat uitsteekt rondom de eettafel, zodat ook de stoelen genoeg ruimte hebben om zich om de tafel “te bewegen”. 

Het meest gebruikelijk is om zowel de eettafel als de stoelen op het vloerkleed te plaatsen. Houd er bij het kiezen van het formaat vloerkleed rekening mee dat deze wat uitsteekt rondom de eettafel, zodat ook de stoelen genoeg ruimte hebben om zich om de tafel “te bewegen”. 

Succes met de keuze naar het vloerkleed in het juiste formaat, en neem gerust eens een kijkje in onze collectie vloerkleden!

Meer vloerkleden tips

Terug naar boven